Ulkotilasuunnittelu

“Sisääntulonäkymä toivottaa tervetulleeksi ja houkuttelee käymään peremmälle”.


Joka kerta kun saavutaan johonkin tilaan, nähdään se ensin kauempaa. Se mitä ensin näet ja millaisen vastaanoton ja fiiliksen näkemäsi johdosta koet, on ensivaikutelmasi kyseisestä tilasta. Ensivaikutelman perusteella joko innostut, kiinnostut, rauhoitut, tunnet onnellisuutta tai tunnet jotain muuta.

Kotiin tullessaan kodin asukkaat kulkevat yleisesti etupihan poikki etuovelle. On rauhoittavaa kun pihalle kurvatessa edessä odottaa omaa silmää miellyttävä kokonaisuus, kesällä ihanan erilainen kuin talvella ja toisinpäin. Mielestäni kodin ulkotilat ansaitsevat ihan yhtäläisesti huomiota osakseen kuin sisätilat.

Ulkotilojen viihtyvyyteen kannattaa panostaa siinä missä sisätilojenkin. Onnistunut sisustus jatkuu sisältä ulos ja ulkoa sisälle. Keväällä jälleen ulkotilasuunnittelu -ja sisustus tulevat useissa kodeissa ajankohtaisiksi kun pihat, terassit ja parvekkeet herätellään eloon talvikauden jäljiltä. Ulkotilat kannattaakin ottaa käyttöön ja jatkaa sisätiloja ikkunoiden ulkopuolelle, vähän laajentaa reviiriä kun siihen on mahdollisuus. Kun verhot talvikauden jälkeen taas avataan, on sisältä mukava katsella ulos siisteihin ulkotiloihin, jotka kutsuvat viihtymään.

Mitä jos tällä kertaa aloittaisitkin ulkotilojen suunnittelun jo nyt etkä kiireessä ensi keväänä?

Ulkotilasuunnittelua tehtäessä kannattaa ottaa huomioon myös vaihtelevat vuodenajat, niin visuaalisuuden kuin myös toiminnallisuuden kannalta. On hyvä miettiä valmiiksi materiaalien kestävyyttä ja säilytystä kuin myös sitä miltä ympäristö näyttää syksyllä ja talvella.

Hyvässä ulkotilasuunnittelussa otetaan huomioon asukkaiden persoonalliset tarpeet. Ulkotiloihin voidaan suunnitella erilaisia aktiviteetteja ja ajanvietettä, kuin myös suojaisampaa ja rennompaa aluetta oleskelulle ja vaikkapa ulkoilmapäiväunille. Halutaanko suojaa auringolta, tuulelta, katseilta? Kaipaavatko lapset hiekkalaatikkoa? Aikuiset viihtyisää vilvoittelutilaa saunan jälkeen?

Hyvä ammattilaisen luoma ulkotilasuunnitelma helpottaa ja sen ohjeistamana on miellyttävää ja helppoa edetä. Hyvä ulkotilasuunnitelma ratkaisee mm. tilanjakoa ja eri toimintojen sijoittelua. Ulkotiloihin voidaan suunnitella kulkuväyliä, vesiaiheita, pergolaa, viherhuoneita, katoksia yms. Siisti ja hyvin suunniteltu piha myös nostaa talon arvoa. Sisääntulonäkymä toivottaa tervetulleeksi ja houkuttele käymään peremmälle. Oleskelutila taas houkuttelee jäämään ja nauttimaan olosta ja tunnelmasta.

Olipa pihasi uusi tai uudistamista kaipaava vanha piha, August design suunnittelee pihastasi viihtymisen arvoisen. Yhteistyöllä pystymme tarjoamaan saumattomasti toimivan kokonaisuuden, jossa toteutuvat piharakentaminen ja suunnittelu kaikkine osa-alueineen. Ulkotiloja ei välttämättä tarvitse saattaa tip top kuntoon yhden kevään tai kesän aikana vaan rakentamista ja sisustamista voi helposti jakaa osioihin.

Uudiskohteiden osalta ulkotilasuunnittelu suositellaan otettavaksi mukaan jo heti alkuvaiheessa. Uudiskohteen ulkotilojen suunnittelun avulla säästät aikaa ja rahaa. Ulkotilojen kuntoon laittaminen jälkikäteen, rakennusten jo valmistuttua, ei aina olekaan enää niin simppeliä siinä kohtaa kun rakennukset ovat jo paikoillaan ja pystyssä eikä tontilla kulku ole enää esteetöntä. Kun uudiskohdeprojekti käynnistyy, kannattaa jo aikaisessa vaiheessa ottaa ulkotilasuunnittelu mukaan kokonaisuuden suunnitelmiin. Suunnittelija voi myös yhdessä arkkitehdin kanssa miettiä rakennuksille parasta sijaintia huomioiden ulkotilojen toiveet ja suunnitelmat. Ikkunanäkymät ja toiveet mm. näkösuojauksesta on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelutyö on yksilöllinen projekti, jonka avulla luodaan suunnittelukohteesta kaunis ja toimiva kokonaisuus.

Ulkotilojen suunnitelmia voidaan toteuttaa myös osasuunnitelmina eli keskittyen johonkin tiettyyn osioon, kuten esimerkiksi sisäänkäyntiin, terassialueeseen, ulkotulialueeseen, oleskelutilaan tms. asiakkaan toiveen ja tarpeen mukaan.

august_signiture.png


Elina Tommila